Coaching

Hoe komt het dat iemand ergens heel goed in is?

Toen ik 10 jaar geleden mijn HBO coaching had afgesloten en als coach aan de slag ging, dacht ik na een aantal jaren: Ik mis nog een verdiepingsslag, ik wil me inhoudelijk verbeteren. Inmiddels had ik een vriendschappelijke band opgebouwd met mijn docent destijds, dus ik vroeg hem om advies: welke vervolgstudie is voor mij het beste? Hij adviseerde om NLP Practitioner te doen. Na even wikken en wegen heb ik dit advies opgevolgd én achteraf was dit het beste advies. Ik ben er persoonlijk van gegroeid en het heeft het mij veel nieuwe gereedschappen gegeven als coach.

Met NLP kun je hersenen zelf sturen en beheersen. Dit stelt je in staat om te bereiken wat je wilt bereiken. Je controleert je eigen stemming en gedrag, maar ook dat van andere.

En dit fascineerde mij ook: Hoe komt het nu dat iemand ergens heel erg goed in is? NLP gaat ervan uit dat ieder mens over ongeveer dezelfde ‘hardware’ beschikt. Het verschil zit dus in de ‘software’, in ons denken. Door te onderzoeken hoe mensen die ergens heel goed in zijn hun denken structureren, kan de structuur achter excellentie worden gevonden. Dit noemt men Modelleren en dit is geen kunst. Je bent er vanaf je vroegste jeugd al mee bezig. Daarom praat je Nederlands, kun je lopen en ook fietsen heb je gemodelleerd. Denk nog aan je eerste zwemlessen! En dat alles ging niet allemaal vanzelf! Veel klanten die bij komen geven vaak aan dat ze hopen dat het niet ‘keimoeilijk is’. Om hun gerust te stellen zeg ik dan, ’als iemand anders kan, dan kan jij het ook’ en dan leg ik ze het plaatje uit van het vierstapsleerproces wat je hieronder ziet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *